De werking van vloeren binnenshuis

 

Als je het koud hebt in huis, dan zet je de verwarming aan. Als je het warm hebt dan zet je de airconditioning aan. Maar heeft u er ooit over nagedacht dat dit invloed heeft op de houten vloer? De meeste mensen zijn er niet bewust van, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Hier zijn verschillende redenen voor.

Houten vloeren zijn als het ware gemaakt van dode bomen. De vloer reageert op vochtigheid en temperatuurs veranderingen. Net als uw huid reageert ook een houten vloer op een lage of hoge luchtvochtigheid. Hierbij maakt het niet uit of uw van massief hout, parket of laminaat is. Hierbij maakt het niet uit of de vloer van eiken, mahonie of bamboe is.

 

Het installeren van de vloer

De vloeren worden gelegd in ruimtes die een stabiele omgeving hebben. Dit betekent dat de temperatuur en vochtigheid in de ruimte continu binnen bepaalde grenzen moet worden gehouden. In het algemeen ligt dit bereik voor de luchtvochtigheid tussen de 35 en 55 procent. Houten vloeren houden niet van plotselinge temperatuurswisselingen. Hiermee dient u wel rekening te houden.

 

Kou en warmte

Hout krimpt en groeit met het weer. Als de temperatuur in een huis grote schommelingen maakt heeft dat invloed op het hout. Wanneer een huis vochtiger wordt, zal de vloer uitzetten en zwellen. Houten vloeren worden een stukje van de muur gelegd. Op deze manier heeft de vloer wat meer speling als deze uitzet of krimpt. De spleet tussen de muur en de vloer wordt afgedekt met een plint. Indien je de spleet tussen de muur en vloer niet hebt, dan kunnen de planken krom trekken. Hierdoor krijgt je het idee dat op een trampoline loopt.

Zodra de luchtvochtigheid daalt moet de vloer naar zijn oorspronkelijke grootte krimpen. Het nadeel is de randen van de planken zijn beschadigd. Als de planken weer gekrompen zijn kun je de spleten tussen de planken zien. Ook kan het hout gaan splitsen of barsten in het midden van de plank of aan de uiteinden. Deze schade is blijvend.

 

Vergeet niet, wanneer je huid zich goed voelt in je huis, voelt je houten vloer zich ook goed.