Houten vloer combineren met vloerverwarming

 

Een houten vloer heeft veel voordelen. Het geeft niet alleen een elegante sfeer, het is ook nog eens gemakkelijk te onderhouden en geeft het geheel een natuurlijke warmte. Als je met je blote voeten eerst op een betegelde vloer loopt en daarna op een parket vloer, dan voel je het verschil meteen. Als je de houten vloer dan ook nog eens combineert met vloerverwarming, dan is dat een genot voor je voeten.

 

Waar moet je rekening mee houden bij vloerverwarming

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de warmteafgifte van je vloerverwarming. Het type hout, de dikte van de planken en de structuur spelen hierbij mee. Voor het houtsoort eik is geschikt voor op vloerverwarming. Eik heeft als eigenschap dat het niet snel uitzet en krimpt. Het hout kan onder controle worden gehouden als het binnenklimaat positief gehandhaafd wordt. Vooral in de wintermaanden is het belangrijk om de lucht voldoende vochtig te houden. Als de kamerlucht droog is kunnen er lelijke scheuren en voegen in de vloer ontstaan. Niet alleen heeft het een negatieve invloed op de vloer, maar ook op de bewoners, de huisdieren en de planten in het huis.

 

Patroonvloeren op vloerverwarming

Het parket kan in verschillende patronen op de vloerverwarming worden gelegd. Hierbij kun je denken aan een visgraatpatroon. Het patroon moet evenwichtig zijn. Er wordt aanbevolen om de houten vloer aan de ondergrond te verlijmen. Dit is ook mogelijk bij vloerverwarming. Het is namelijk zo dat als je de vloer verlijmd, de warmte nog beter doorgelaten wordt dan bij een ondervloer. Het verlijmen zorgt ervoor dat er gelijk contact wordt gemaakt tussen de vloer en vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet blijft hangen tussen de holtes van het parket en de ondergrond.

 

Voorkom oververhitting

Om oververhitting van een parketvloer te voorkomen, moet er rekening worden gehouden met de warmte van de vloerverwarming. De temperatuur van de vloerverwarming mag niet hoger zijn dan 27 graden. Grote tapijten, zwarte kasten of ander zwaar meubilair wordt afgeraden op vloerverwarming. Dit verminderd namelijk de verwarmingsvermogen en het is niet goed voor het hout.