Het leggen van laminaat

 

Het leggen van laminaat is niet moeilijk. Het is om meerdere redenen een interessante vloer om te kiezen. Laminaat is naar verhouding heel goedkoop. Het is gemakkelijk schoon te houden en het is slijtvast. Het enige wat belangrijk is bij deze vloer is dat er viltjes onder de meubels bevestigd moeten worden.

 

Voor het leggen van laminaat heb je verschillende materialen nodig, namelijk:

  • Laminaat
  • Hamer
  • Rolmaat
  • Potlood
  • Decoupeerzaag

 

Voorbereiding voor het leggen van laminaat

Begin voor je het laminaat legt met het meten van de vloer. Zet over de oppervlakte tien procent. Dit is in verband met zaagverlies. Laminaat moet minimaal twee dagen acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd wordt. Het is daarbij wel nodig dat de ruimte op kamertemperatuur is gebracht. Als je de planken tegen de muur zet kan het zijn dat de planken krom trekken. Doe dit daarom niet!

 

Het leggen van de eerste rij

Als je de eerste baan legt van het laminaat, zorg dan dat je in de hoek begint. Op de verpakking staat aangegeven aan welke kant het laminaat naar de muur moet. Leg de planken nooit strak tegen de muur, laat hier minimaal één centimeter tussen zitten. Laminaat kan nog gaan uitzetten, hier moet je rekening mee houden.

 

Het leggen van de rest

Elke baan begint met het afgezaagde deel van de vorige baan. Let daarbij wel op dat de planken langer zijn dan 30 centimeter. De planken moeten goed aan elkaar sluiten. Indien dit niet het geval is, is het niet meer mogelijk om de kier dicht te krijgen.

Het kan zijn dat de planken uit verschillende pakken van elkaar verschillen. Leg daarom verschillende planken uit verschillende pakken door elkaar.